niedziela, 27 września 2015

Ale jaja dla maluszka

"Mój" maluszek uwielbia jajka. W różnej postaci i w najchętniej w ogromnych ilościach. Ostatnio razem przetestowaliśmy nowy przepis na omlet. Polecamy:

1 kg ziemniaków
olej, oliwa
cebula - 3 sztuki
czosnek - kilka ząbków
suszone pomidory - 6 sztuk
ser ricotta - 250 g
4 jaja
2 łyżki mleka
tymianek
tarta bułka
parmezan starty -2  łyżki
Ziemniaki trzeba obrać, pokroić w plastry i obgotować ok. 5 minut. Czosnek i cebulę drobno posiekać i obsmażyć. Dodać pomidory namoczone w oliwie i pokrojone w paski i dusić ok. 10 minut.

Formę do zapiekanki smaruję olejem i posypuję tartą bułką. Odsączone plasterki ziemniaków układam warstwami na przemian z cebulą,czosnkiem z pomidorami i serem ricotta. Jaja mieszam z mlekiem i połową parmezanu. Dodaję tymianek - nie za dużo! Posypuję resztą parmezanu i wstawiam do pieca - rozgrzanego do 190 stopni na około 25 minut. 
Pyszności dla całej czteroosobowej rodziny. My z maluszkiem zjadamy omlecik ciepły a rodzice nawet nie odgrzewają - tylko mniam, mniam a zupka na później. Zupa to najczęściej jakiś krem zrobiony wcześniej! A obiad - wspaniały!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz